06 juni, 2005

Välfärdsstatens framtid!

Hur ser morgondagens välfärdsmodell ut? Kommer den att påminna om dagens eller helt vara en ombildning? Går vi mot en anglosaxisk modell eller sydeuropeisk?

För de svaga och utsatta i samhället så hoppas jag att vi får behålla vår skandinaviska modell med en tydligare fokusering på ledord som solidaritet och jämlikhet. Utan en fördelningspolitik som ser till de utsatta i sammhället kommer de värderingar som byggt dagens system att bytas ut mot värderingar som talar om "ensam är stark" och "valfrihet". Men dessa grundtankar förbiser ett antal faktorer som innebär att alla INTE har samma förutsättningar från starten.

Dessa skillnader måste vi tillsammans bekämpa så att alla oavsett medfödda grundförutsättningar får möjlighet att leva sitt live efter egen vilja men med möjligheter att nå sina uppsatta mål och drömmar, ett samhälle där alla hjälps åt för att minimera olyckan och fattigdomen, ett samhälle där demokrati, rättvisa och jämlikhet är lika självklara som mat på bordet och tak över huvudet!

Inga kommentarer: